Ako vybrať výrobník cukrovej vaty?

Aj keby vás na púti omrzeli kolotoče a strašidelné domy, vždy sa môžete spoľahnúť na jemnú a sladkú chuť cukrovej vaty, ktorá vám spríjemní deň. Dopriať si ju môžete aj doma - stačí si zaobstarať jednoduchý výrobník cukrovej vaty. Tento šikovný prístroj zaručene vykúzli úsmevy na tvárach detí aj dospelákov.

Aj keby vás na púti omrzeli kolotoče a strašidelné domy, vždy sa môžete spoľahnúť na jemnú a sladkú chuť cukrovej vaty, ktorá vám spríjemní deň. Dopriať si ju môžete aj doma - stačí si zaobstarať jednoduchý výrobník cukrovej vaty. Tento šikovný prístroj zaručene vykúzli úsmevy na tvárach detí aj dospelákov.

Doba čítania 3 min.
Klára, redakcia Heureka.sk

Najdôležitejšie otázky

Líšia sa nejako jednotlivé výrobníky cukrovej vaty?

V zásade nie. Všetky pracujú na rovnakom princípe namotávania cukrových vlákien a preto nemusíte zdĺhavo sledovať rozdiely medzi jednotlivými modelmi, zvlášť pokiaľ zháňate výrobník na bežné domáce použitie. Okrem kľúčových parametrov (príkon, hmotnosť) sa môžete sústrediť napríklad na pribalené doplnky a výhodnosť balenia.

Ako budete prístroj používať?

Pred výberom si dobre premyslite, či výrobník vytiahnete len občas na zabavenie ratolestí, alebo s ním počítate na väčšie oslavy. Pri druhej možnosti odporúčame sledovať hlavne veľkosť misy, v ktorej sa vata pripravuje. Zároveň majte na pamäti, že niektoré modely sa po vytvorení prvej várky (zhruba 15 minút) prehrievajú a musíte ich na chvíľu vypnúť, než ich znovu použijete. Pokiaľ budete mať viac stravníkov, je možné, že sa príprava vaty pretiahne.

Kľúčové parametre

Príkon

Príkon určí, koľko energie si prístroj vezme z elektrickej siete za hodinu používania. Od klasických modelov nemusíte čakať veľkú spotrebu, pohybujú sa v hodnotách nižších ako 1030 W, obvykle okolo 500 W. Vyšší príkon 1030 W a viac je vyhradený pre profesionálnych výrobníkov priamo na púť alebo farmárske trhy. Tie totiž musia byť pripravené na dlhšiu prevádzku a väčší nápor záujemcov o túto cukrovú pochúťku.

Hmotnosť

V prípade, že sa chystáte výrobník prenášať, by vás mohla zaujímať aj hmotnosť. Pri domácich modeloch ide o nízke jednotky kilogramov, ktoré so sebou môžete vziať takmer kamkoľvek. U profesionálnych prístrojov sa potom odporúča zakúpiť výrobník rovno aj s vozíkom na kolieskach. Pridáva to nielen na pohodlí, ale aj celkovej štylizácii. ;)

Kľúčové funkcie

  • Rýchla príprava cukrovej vaty počas 10 minút

  • Zahreje a následne roznáša cukor vo vláknach

  • Odmerka na cukor – na správne dávkovanie cukru

  • Možno umývať v umývačke riadu – umožňuje väčšina modelov

  • Protišmykové nožičky – na pevné používanie

  • Pojazdný vozík – u profi stánkových výrobníkov

S niektorými modelmi vám domov skutočne príde púť.

Ako pripraviť cukrovú vatu

Príprava je v zásade veľmi jednoduchá, stačí sa držať niekoľkých základných krokov:

  • 1) Zapojte výrobník do zásuvky a spustite ho, aby sa správne zahrial. Postačia 2-4 minúty fungovania. Potom ho vypnite a pripravte si odmerku.

  • 2) Nasypte do stredu rotačného kotúča 1 odmerku cukru (10 g). Prisypať môžete aj farbivo, aby vaša vata chytila tú správnu farbu, alebo napríklad tvrdé cukríky, aby ste ju ochutili podľa vašich predstáv.

  • 3) Zapnite výrobník a pomaly ku kotúču prisuňte špajľu, aby ste zachytili prvé vlákna cukru. Pomaly namotávajte, kým nebudete mať na špajli vatu.

  • 4) Ak by vám vatu nešlo namotať, skúste najskôr špajdľu držať zvisle a krúžiť s ňou okolo okruhu misy, potom ju narovnajte vodorovne a prechádzajte s ňou nad kotúčom. Po pár pokusoch z vás bude hotový expert.

  • 5) Vychutnajte si očarujúcu cukrovú vatu.

Príslušenstvo

Len pár drobností, ktoré by sa mohli hodiť:

  • Cukor – odporúčame hrubozrnný cukor so zaujímavou príchuťou

  • Bonbóny – keby sa vám zachcelo ochutiť vatu obľúbenou sladkosťou

  • Potravinárske farbivá – biela neurazí, ale vata môže žiariť mnohými farbami

  • Špajle – drevené sú preverená klasika